Moravskoslezský kraj plní volební program KSČM

12.10.2013 12:51

Díky Moravskoslezskému kraji a evropským financím bydlí nyní šestnáct lidí v jednolůžkových a dvoulůžkových pokojích chráněného bydlení v Městě Albrechtice. Projekt byl financován prostřednictvím ROP Moravskoslezsko a jeho realizací dochází k plnění volebního programu KSČM.

Klienti mají k dispozici obývací pokoj s kuchyňským koutem a sociální zařízení. Využívají také novou sociálně terapeutickou dílnu s kapacitou 30 míst. Tu mohou navštěvovat i lidé s postižením, kteří čerpají jiné pobytové služby v Albrechticích a okolí. Dílnu využívá například »domácí« Antonín Jursa. »Chodím sem moc rád. Děláme tu mýdla, svíčky a věci z proutí. Vidím se tady s ostatními. Baví mě to a nenudím se,« vysvětluje Jursa.

Projekt za 18 milionů korun byl financován prostřednictvím Regionálního operačního programu Moravskoslezsko. Kraj, v němž vládne levicová koalice ČSSD - KSČM, se na něm podílel částkou 2,7 mil. Kč. Rekonstrukce objektu trvala od března loňského roku do letošního září. Slavnostního otevření chráněného bydlení se zúčastnil i náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální záležitosti Svatomír Recman (KSČM). »Náš kraj pokračuje v realizaci systémových změn v oblasti poskytování sociálních služeb především pro osoby se zdravotním postižením,« řekl Recman a dodal, že kraj připravuje další projekty z ROP, kterými chce zlepšovat podmínky života občanů kraje, kteří potřebují pomoc. Mezi největší projekty patří např. vytvoření nových domovů pro osoby se zdravotním postižením v Opavě pro 12 uživatelů, v Karviné pro 18 uživatelů, ve Studénce pro 18 uživatelů a v Horním Benešově také pro 18 uživatelů. »Věřím, že je to další dobrá zpráva i pro naše voliče, že komunisté umí držet slovo a pomáhají lidem,« sdělil našemu listu náměstek Recman.

Zdroj: Halónoviny