Hazard

04.09.2014 20:52

Hospodářské noviny ze dne 11.8.2014 vydaly článek „Zpomalte hazard, radí experti“, v němž se píše o nových a přísnějších pravidlech pro hazard. Odborníci na loterie a závislosti zpracovali rozsáhlou analýzu o negativním a škodlivém vlivu hazardu. Ačkoliv tento výnosný byznys (ročně proteče díky hazardu v ČR 125 miliard korun) je zčásti utlumován zakazováním heren, experti doporučují ještě přísnější pravidla.

„Podle nejnovější vládní studie o dopadech hazardu je v Česku 42 tisíc lidí, kteří se řítí do zhoubné závislosti na automatech, ruletě, sportovních sázkách nebo třeba on-line pokeru. A další zhruba 126 tisícům lidí gamblerství hrozí. Do současné velké vlny rušení heren bylo Česko k tomuto byznysu jednou z nejvstřícnějších zemí na světě: na tisíc obyvatel vycházelo skoro 10 automatů. Člověk závislý na hazardu má průměrně dluh přibližně 900 tisíc.“

V článku se dále píše, že mezi opatření, na kterých se shodli už také politici, patří:

* Omezení otevíracích hodin heren

* Omezení výše prohrané částky na video-terminálech (max. 2 000,- Kč)

* Zdanění sázení a hraní na zahraničních webech

* Zpomalit hru na automatech, elektronických ruletách nebo na internetu

* Omezit počet automatů ve městě dle počtu obyvatel

* Omezení reklamy na hazard

* Omezení automatů v restauracích či provozovnách, kam chodí děti (např. restaurace u koupaliště)

Jak uvádí sám autor článku: „z měst po celé zemi mizí desítky tisíc automatů, které radní vytlačují vyhláškami o zákazu hazardu“, bylo také cílem naší Komise bezpečnosti a prevence, jímž jsem předseda, řešení otázky hazardu v městě Karviná. Jsme téhož názoru, jako náměstek ministra financi Ondřej Závodský, že ačkoliv hazard přinesl jen loni do rozpočtu měst i státu přes osm miliard korun, zároveň přináší státu i náklady – např. s kriminalitou, řešení sociálních situací hráčů, aj.

Komise bezpečnosti a prevence dne 14.5.2013 projednávala vliv hazardu na obyvatele města Karviné a řešení této problematiky. Radě města Karviné byly odevzdány náměty a připomínky, mezi které patřily i ty, které v současnosti potvrzuji sami experti na hazard:

* Oddělit prostory s výherními hracími automaty od prostor restaurace pevnou překážkou

* Omezit provoz výherních hracích automatů s uzavřením v době od 23.00 hod. do 6.00 hod.

Jako současný zastupitel města Karviná za KSČM podporuji omezení výherních automatů a heren v maximální míře, neboť pozoruji značný negativní vliv tohoto jevu na bezpečnost našeho města a občany.

 

Radek Orszulik